Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

Griekse Kofta


apr 12, 2012  Evert  Vlees  2 reacties 

Kofta is een Grieks gerecht. Ik heb geen idee of het traditioneel of iets dergelijks is maar ik weet dat het erg lekker is.

Vroeger (nog voor de steentijd :P) kocht ik wel eens zo’n doos uit de serie ‘wereldgerechten’ van een bekend merk om Kofta te maken. In die doos zat dan een zakje rijst, een kruidenmengsel voor de saus en een kruidenmengsel voor het gehakt. Op de verpakking stond hoe je het vervolgens in elkaar moest flansen. Zo’n pak staat natuurlijk stijf van de rommel, maar ik weet in ieder geval dat wij het erg lekker vonden!

Dus ben ik gaan g00gelen en ben door een aantal kofta recepten aan te passen op onderstaande kofta uitgekomen. Het was erg lekker!

 

Gebruik de bloemkool-rijst van dit recept erbij.

 

Ingrediënten per persoon

80 gram gehakt

Amandelmeel (i.p.v. paneermeel voor gehaktballetjes)

1/3 ei

Gezeefde tomaten of tomatenblokjes uit blik (of vers voor de echte keukenprinses)

2 theelepels honing

1 ui

200 gram roerbakgroenten*

1 theelepel komijnzaad

1 teentje verse knoflook (of een halve)

Peper en zout

1 theelepel tijm

1 theelepel oregano
1 theelepel laurierblad, gemalen

Kaneel: een snufje

 

* Veel soorten groenten zijn geschikt. Ik heb altijd groente in huis en pak wat er is. Deze keer gebruikte ik ui, wortel, selderij, paprika, broccoli, courgette en aubergine. Iets minder groente mag ook wanneer je er bloemkoolrijst bij gebruikt.

 

Gehaktballetjes:

Doe het gehakt samen met het ei (geklutst) in een kom. Doe er wat van de gedroogde kruiden bij en een beetje van de knoflook. Voeg amandelmeel toe tot het de juiste substantie heeft om balletjes van te draaien. Maak kleine balletjes, laten we zeggen soep-bal formaat.

Doe vervolgens wat kokosolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes even rondom in ongeveer 5 minuten. Ze hoeven nu nog niet gaar te worden, dat gebeurt straks in de saus.

 

Saus:

Snij de groenten zo grof als je zelf prettig vindt en roerbak dit in een sauteerpan in wat olijfolie. Voeg vervolgens de tomatenblokjes of gezeefde tomaten toe (een combinatie van beide mag ook) en doe de kruiden er allemaal bij. Laat het op zacht vuur met deksel op de pan even een paar minuten pruttelen. De laatste 5 minuten mogen de gehaktballetjes erbij. Als de groenten lekker beetgaar zijn (afhankelijk van hoe dik je de groenten hebt gesneden) is de saus klaar. Als het goed is ruikt de saus heerlijk.

Kali orexi (eet smakelijk)!

 

Samenstelling:

Calorieën: 587

Gram eiwit: 36

Gram vet: 29

Gram koolhydraten: 39


 

 

Over de auteur
Evert Berkelaar werkt als voedingsdeskundige in zijn eigen praktijk in Zoetermeer. Hij is de oprichter van de Stichting Het PaleoPrincipe en geeft seminars en lezingen over dit onderwerp.
Voor een bezoek aan zijn eigen website, klik hier. Hij heeft ook praktische e-books ontwikkeld.
  Volg @EvertBerkelaar Link met Evert Like Evert's Facebook pagina
paleo_basics_ebook

Reacties

Reageer op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:
Reageer ook op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:

Voor 't eerst hier?

Welkom op deze website. Een site die wel eens heel belangrijk kan zijn voor je gezondheid. Op deze website vind je alles wat je al lang over je gezondheid had moeten weten maar wat bijna niemand je heeft verteld. Wat je moet doen om gezond te blijven of weer te worden, wat gezonde voeding is...

 

 

 

Zoeken

 

Sponsors

Doneren

Heb je iets aan de informatie op deze website gehad? Steun ons zodat we je ook in de toekomst van de Paleo-informatie kunnen voorzien.

Boeken

Alles voor je sport!