Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

Aan de slag

Nu je op deze pagina bent aangeland wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk aan de slag met het toepassen van het paleoprincipe.
Op deze pagina vind je tips voor de overschakeling op het paleodieet, handige downloads en meer.

Simpel gezegd bestaat de overstap uit twee fasen:

 1. Eliminatie: het verwijderen van alles dat niet Paleo is.
 2. Additie: inkopen en toepassen van alles dat wel Paleo is.


Deze twee fasen kunnen weer worden onderverdeeld in substappen.

Fase 1: eliminatie
Eerst moeten we ons verlossen van alle voedingsmiddelen, gedragingen en toestanden die niet Paleo zijn. Dit is tegenwoordig slechts beperkt mogelijk, doe dus wat je wel kan zo goed mogelijk!

 • Elimineer alle graan, graanproducten, suiker en gezoete voedingsmiddelen. Dit is voor velen de grootste uitdaging. Alle mensen die gezond zijn hebben meestal de grootste kans van slagen wanneer ze deze stap als eerste doen. De volgende voedingsmiddelen moeten uit je dieet worden geëlimineerd: Graan, brood, koekjes, taarten, witmeelproducten zoals pizzabodems, pasta’s, maar ook rijst. Quinoa, teff, spelt en boekweit worden ook wel pseudogranen genoemd. Ze zijn echter niet Paleo en dienen zeker in het begin ook vermeden te worden. Denk ook aan alle voedingsmiddelen waar suiker in zit zoals snoepgoed, vrijwel alle ‘gezonde repen’, vrijwel alle frisdranken, limonades en noem maar op. De voedingsmiddelenindustrie neigt er naar om werkelijk overal suiker in te stoppen. En waar “geen suiker” in zit, heeft de industrie zoetmakers gestopt die nog veel slechter zijn, maar dan op andere gebieden. Elimineer alle suiker!
 • Elimineer alle zuivel: Melk, kaas, yoghurt, kwark en alles wat daar van gemaakt is. Als je wilt weten waarom lees dan nog eens dit blogartikel. De bekende probiotica drankjes (waarmee je de dag goed begint) zijn zeker niet Paleo: het is gezoete zuivel, en de bacteriën zijn te laag gedoseerd en bovendien kreupel waardoor ze nauwelijks een gunstig effect hebben op je darm. Investeer liever je geld in een goede visolie of vitamine D.
 • Elimineer alle vetten en olie uit de voedingsmiddelenindustrie: margarines, halvarine, bak- en braadboter, maar ook alle producten waar extra linolzuur of transvetzuren in zitten. De industrie gebruikt verschillende namen voor deze vetten. Om van de verpakking te kunnen beoordelen of iets gezond is heb je zowat een dokterstitel nodig. Vermijd daarom alles waar je aan twijfelt of wat in een verpakking zit. Een andere goede reden om verpakkingen te vermijden is omdat in plastic verpakkingen een zeer schadelijke stof zit, Bisphenol A of afgekort BPA genaamd. Deze stof wordt in verband gebracht met vele hormonale problemen zoals vleesbomen, borst- en prostaatkanker.
 • Elimineer bonen en peulen: Sperziebonen, bruine bonen, peultjes, kikkererwten maar ook pinda’s en soja. Pinda’s zijn ook peulvruchten, om deze reden moet helaas ook pindasaus worden vermeden. Het vermijden van pindakaas is niet zo moeilijk wanneer je toch geen brood hebt om dit op te smeren. Soja is weer zoiets dat de voedingsmiddelenindustrie overal in doet. Bovendien wordt veel vee en gevogelte ook gevoed met soja.
 • Elimineer lichamelijke inactiviteit: stop met bankhangen, sta eens op van je bureau, vermijd het gebruik van auto wanneer de fiets of wandelen ook goed kan. Dit betekent niet dat je nooit mag rusten.
 • Elimineer de verkeerde lichamelijke activiteiten: lange hardloop-, step-, fiets- en andere duursport activiteit sessies hebben hun effectiviteit niet bewezen. Wel is reeds bewezen door de meeste beoefenaars ervan dat dit niet helpt om een beter figuur te krijgen en dat je hier meer honger van krijgt (in de verkeerde dingen).  Je moet je lichaam met korte intensieve sessies zo trainen dat je er wel toe in staat bent om eens in de zoveel tijd een lekkere lange hardloopsessie te voltooien.
 • Elimineer slechte slaapgewoontes: ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Zeven tot acht uur slaap is een vereiste voor je lichaam. Zorg voor duisternis in de slaapkamer en vermijd fel licht überhaupt in de uren na zonsondergang. Slaap ook niet te midden van stopcontacten, elektrische apparatuur en mobiele telefoons die je de hele nacht voorzien van ongewenste elektromagnetische signalen. Zet je wifi ’s nachts uit wanneer je dit toch niet gebruikt. Kijk liever geen TV ‘s, al helemaal niet in bed.
 • Elimineer stress en zelfdestructieve gedachten: we zijn enkel aangepast op een kort durende stress reactie, zoals die nodig is bij het zien van een leeuw of een ander die je kwaad wil doen. Wanneer je je zorgen maakt om de hypotheek is dat voor je lichaam alsof je al die tijd een leeuw ziet. Bloed  en energie gaan naar je spieren en niet naar je spijsverteringsstelsel of je immuunsysteem. Probeer ook met problemen zoals hypotheek, sociale afwijzing, deadlines op je werk etc. altijd pro-actief en preventief te werken.


Fase 2: additie
Met alleen maar zaken elimineren kom je er niet. Je moet weten wat je daarvoor terug moet plaatsen want anders val je in een leegte. Het succes van je voornemen om Paleo te gaan hangt echt af van een goede voorbereiding en een goede voorraad alternatieven. Moeilijk kan dit alles niet zijn want de jager-verzamelaar of oermens heeft hier niet voor gestudeerd.

 • Ga eten als een oermens: creëer de lekkerste maaltijden en tussendoortjes van vlees, vis, gevogelte, ei, schelp- en schaaldieren, groenten, zeegroenten, fruit, kruiden, paddenstoelen, knollen, noten en zaden. Wees creatief of laat je inspireren door de recepten en menu’s op deze site. Een hoeveelheid van 75 gram dierlijk eten (vlees, vis, ei) per maaltijd, aangevuld met alle overige paleo-voedingsmiddelen zou voldoenden moeten zijn voor een verzadigd gevoel. Download de lijst met alle voedingsmiddelen van de downloadpagina.
 • Ga bewegen als een oermens: Verhoog je dagelijkse activiteit te beginnen met alle dagelijkse dingen zoals traplopen i.p.v. de lift, wandelen i.p.v. auto of OV, boodschappen tillen i.p.v. een boodschappenkarretje. Combineer dat met (op normaal, rustig tempo) wandelen en korte, intensieve trainingen. Ga voor kwaliteit bij je trainingen, niet zozeer voor lange sessies, wel voor intensieve.
 • Rust als een oermens: zorg voor een soort  ‘cooling down’ van de dag door middel van rustige activiteiten ’s avonds. Voor de een is dat lezen, voor de ander wellicht een spelletje. Zorg er vervolgens voor dat je een mooie periode van zeven tot acht uur slaapt. De oermens hoort niet wakker te worden om ’s nachts te plassen.
 • Denk als een oermens: streef naar probleem oplossend gedrag, blijf niet lang met iets zitten. Ga niet zelf malen maar zoek steun bij je vrienden en/of familie en vraag ze om hulp. Zorg daarnaast voor zelfreflectie; kies zo nu en dan een moment om bijvoorbeeld tijdens een strandwandeling even de boel te overdenken en zo nodig bij te stellen.