Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

Paleo en pinda's - wat is het probleem?


jan 10, 2014  Evert  Algemeen  6 reacties 

 

Ik wens iedereen een heel gezond 2014!!

 

Mijn eigen goede voornemen:

Mijn goede voornemen voor dit jaar is om 1000 kilo vet te doen kwijt raken bij mijn cliënten. Het afgelopen jaar heb ik ruim 500 kilo bij mij in de praktijk en bij ons in de sportzaal zien wegsmelten, maar dit jaar ga ik voor de 1000. Lang niet iedereen komt bij mij met als reden om vet kwijt te raken, maar toch ga ik dit jaar voor de 1000 kilo.

 

De feestdagen zijn weer achter de rug, en de meeste Nieuwjaarsborrels ook. De kans is zeer groot dat je de borrelhapjes de afgelopen tijd veel hebt gezien. En dan heb je de pinda ook vast en zeker voorbij zien komen. Overigens: zeker op borrels en in cafés is het slim om de pinda’s te vermijden. Het is al lange tijd bekend dat er onder de microscoop urine, vaak van meerdere personen, wordt gevonden op de pinda’s die op de bar staan. Niet iedereen die een pinda eruit pakt heeft kennelijk zijn handen goed gewassen na het laatste toiletbezoek. Maar dat ter zijde. De Amerikaanse ‘Paleo-godfather’ professor Cordain noemde de pinda eind 2013 ook in een nieuwsbrief. Kennelijk is het niet iedereen duidelijk wat er precies mis is met de pinda. Reden genoeg om het eens op papier te zetten.

 

Voedingscentrum: oneerlijk over de pinda

Pinda’s hebben bij de meeste mensen geen slechte naam. Het voedingscentrum is er zelfs vrij lovend over.  Alhoewel de pinda veel vet bevat, is dit voornamelijk afkomstig van de cholesterolverlagende enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Omdat dit uitstekende vetten zijn vinden de meeste voedingsdeskundigen (en consumenten) de pinda een gezonde keus. Het voedingscentrum waarschuwt wel terecht dat er giftige schimmels kunnen voorkomen op de pinda’s. Omdat de voedsel- en warenwet op de aanwezigheid hiervan controleert zal je hiervan niet gauw een teveel van binnen krijgen zeggen ze. Meer negatiefs over de pinda staat er niet bij. Ze kijken dan echter niet verder.

 

Pinda’s tussen de nootjes

De pinda is in vergelijking tot echte noten zoals walnoten, paranoten, hazelnoten en cashewnoten zeer goedkoop. Maar: het is geen noot en het is ook niet gezond! De pinda is een peulvrucht (boon). Dat het geen noot is blijkt voor veel mensen, inclusief mensen die de pinda verkopen als noot, een hele schok. Bij ons op de markt staat een notenboer met een hele grote pinda op zijn vrachtwagen... Triest maar waar. Ook wanneer je een notenreep denkt te kopen zal je het etiket goed moeten bestuderen, want negen van de tien notenrepen bevatten pinda’s.

 

Allergieën

Het feit dat er zo veel mensen allergisch zijn voor pinda's is op zich al iets dat je gezonde verstand aan zou moeten spreken. Een logische gedachte is, dat er waarschijnlijk iets mis is met de pinda als er zo veel mensen niet tegen kunnen. De gevolgen van een allergisch persoon die toch een pinda eet kunnen zeer ernstig zijn, tot en met de dood als gevolg. Volgens het RIVM hebben er zo'n 0,5 tot 1,5 % van de Westerse bevolking een pinda-allergie[1]. In Amerika is dat ruim 1%, en het zorgelijke is dat dit momenteel toeneemt[2].


Dichtslibbende aders

In de jaren 70 ontdekte men echter dat pinda's en pinda-olie (arachide olie) een zeer negatief effect hadden op de aders van testdieren. Wetenschappers constateerden dat ratten, konijnen en apen aderverkalking kregen van het eten van pinda's. Dit bleek uit 5 studies [3-7], terwijl slechts één studie dit niet kon bevestigen[8]. Pindaolie bleek nog veel erger. Deze olie is zo goed in het dichtslibben van de aders dat wetenschappers dit toedienen bij konijnen om ervoor te zorgen dat ze aderverkalking krijgen zodat ze proefdieren hebben voor de ontwikkeling van medicatie (7). Hoe bedoel je, een zieke wereld. 

 

Aanvankelijk was iedereen verrast door de ontdekte, niet verwachte negatieve effecten van de pinda's. Vanzelfsprekend gaf dit aanleiding tot vervolgonderzoek. Men ontdekte dat de lectine die in pinda-olie voorkomt verantwoordelijk is voor de pinda-problematiek[9]. Lectines zijn grote eiwitten waarvan men aanvankelijk had aangenomen dat ze zouden worden afgebroken door enzymen in het spijsverteringsstelsel. Dat blijkt dus niet het geval. Het gevolg is dat deze lectines volledig intact in het bloed komen en daar schade aanrichten.

 

Ondanks dat deze ontdekking werd gepubliceerd in het prestigieuze blad 'The Lancet' [10] heeft dit niets veranderd aan de heersende mening van de consument of de officiële adviezen van instanties met betrekking tot de pinda. In dat onderzoek is te lezen dat de lectines 1 tot 4 uur na inname van een handje geroosterde, gezouten pinda's al in het bloed te meten waren. De gemeten concentratie in het bloed was dezelfde concentratie als die bij proefdieren aderverkalking veroorzaakte[11].

Lectines plakken enorm, je zou ze kunnen vergelijken met een soort superlijm. Omdat lectines zowel een eiwitdeel hebben als een koolhydraat deel kunnen ze vrijwel overal aan blijven plakken. Zo ook de wanden van onze vaten. Onze vaten hebben bepaalde receptoren waar normaal gesproken andere koolhydraten aan hechten, maar de pinda olie lectine hecht hier (helaas) ook uitstekend aan vast, met alle gevolgen van dien.

 

Conclusie:

Pinda's en pinda-olie zijn niet paleo, en zijn schadelijk voor je. Van pindasaus en pindakaas weet ik het niet zeker maar ik ga er van uit dat ook deze de schadelijke stoffen nog bevatten. Vermijden is het beste dat je kunt doen.

 

 

Referenties

[1]            RIVM. Parameters needed to estimate the global burden of peanut allergy : Systematic literature review. 2012.

[2]            Sicherer SH, Munoz-Furlong A, Godbold JH, Sampson HA. US prevalence of self-reported peanut, tree nut, and sesame allergy: 11-year follow-up. The Journal of allergy and clinical immunology.  Jun;125(6):1322-6.

[3]            Gresham GA, Howard AN. The independent production of atherosclerosis and thrombosis in the rat. British journal of experimental pathology. 1960 Aug;41:395-402.

[4]            Kritchevsky D, Davidson LM, Shapiro IL, Kim HK, Kitagawa M, Malhotra S, et al. Lipid metabolism and experimental atherosclerosis in baboons: influence of cholesterol-free, semi-synthetic diets. The American journal of clinical nutrition. 1974 Jan;27(1):29-50.

[5]            Kritchevsky D, Davidson LM, Weight M, Kriek NP, du Plessis JP. Influence of native and randomized peanut oil on lipid metabolism and aortic sudanophilia in the vervet monkey. Atherosclerosis. 1982 Mar;42(1):53-8.

[6]            Scott RF, Morrison ES, Thomas WA, Jones R, Nam SC. Short-Term Feeding of Unsaturated Versus Saturated Fat in the Production of Atherosclerosis in the Rat. Experimental and molecular pathology. 1964 Oct;90:421-43.

[7]            Wissler RW, Vesselinovitch D, Hughes R, Turner D, Frazier L. Arterial lesions and blood lipids in rhesus monkeys fed human diets. Experimental and molecular pathology. 1983 Feb;38(1):117-36.

[8]            Alderson LM, Hayes KC, Nicolosi RJ. Peanut oil reduces diet-induced atherosclerosis in cynomolgus monkeys. Arteriosclerosis (Dallas, Tex. 1986 Sep-Oct;6(5):465-74.

[9]            Kritchevsky D, Tepper SA, Klurfeld DM. Lectin may contribute to the atherogenicity of peanut oil. Lipids. 1998 Aug;33(8):821-3.

[10]         Wang Q, Yu LG, Campbell BJ, Milton JD, Rhodes JM. Identification of intact peanut lectin in peripheral venous blood. Lancet. 1998 Dec 5;352(9143):1831-2.

[11]         Cordain L. Atherogenic potential of peanut oil-based monounsaturated fatty acids diets. Lipids. 1998 Feb;33(2):229-30.

 


 

 

Over de auteur
Evert Berkelaar werkt als voedingsdeskundige in zijn eigen praktijk in Zoetermeer. Hij is de oprichter van de Stichting Het PaleoPrincipe en geeft seminars en lezingen over dit onderwerp.
Voor een bezoek aan zijn eigen website, klik hier. Hij heeft ook praktische e-books ontwikkeld.
  Volg @EvertBerkelaar Link met Evert Like Evert's Facebook pagina
paleo_basics_ebook

Reacties

Reageer op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:
Reageer ook op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:

Voor 't eerst hier?

Welkom op deze website. Een site die wel eens heel belangrijk kan zijn voor je gezondheid. Op deze website vind je alles wat je al lang over je gezondheid had moeten weten maar wat bijna niemand je heeft verteld. Wat je moet doen om gezond te blijven of weer te worden, wat gezonde voeding is...

 

 

 

Zoeken

 

Sponsors

Doneren

Heb je iets aan de informatie op deze website gehad? Steun ons zodat we je ook in de toekomst van de Paleo-informatie kunnen voorzien.

Boeken

Alles voor je sport!