Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

10 vragen voor Dr. Remko Kuipers


apr 18, 2012  Evert  Algemeen  4 reacties 

Op maandag 26-03-2012 is Dr. Remko Kuipers gepromoveerd op zijn onderzoek in Afrika naar oervoeding. Alle reden om hem eens 10 vragen te stellen. Op de site van Foodlog.nl is een Nederlandse samenvatting van zijn proefschrift te vinden.

 

  1. Wat vind jij van het idee van het PaleoPrincipe?

Ik vind het PaleoPrincipe vooral zo aansprekend omdat het volledig "met je gevoel mee druist", om het maar krom te zeggen. Het vergt geen ‘rocket science’ om te bedenken wat wel en niet gezond en goed voor je is. Zolang je jezelf maar voorhoudt dat je ook in een supermarkt aan het jagen of verzamelen bent, vind je altijd wel iets wat gezond en lekker is. Persoonlijk vind ik daarbij ook nog dat het PaleoPrincipe een bijzonder lekkere manier van eten realiseert

 

  1. Er is veel te doen over de verhouding tussen vet, eiwit en koolhydraten. Welke verhouding macronutriënten zou jij adviseren op basis van jouw onderzoek en ervaring in Afrika?

De verhoudingen die ik zou voorstellen zijn 27 en% (energie percentage) eiwit, 40 en% koolhydraten (uit groente en fruit dus voornamelijk) en 33 en% vet.

 

  1. Foto: eigendom Dr. Remko KuipersWat is jouw mening over de discussie dat we alles rauw moeten eten of juist gekookt? De Hypothese van Richard Wrangham is dat we door het koken van ons voedsel een evolutionaire sprong hebben kunnen maken. Hoe kijk jij hier tegen aan?

Het gaan koken van voedsel heeft ontegenzeggelijk winst opgeleverd in vele opzichten. Ik denk ook dat onze voorouders bijvoorbeeld vlees al heel lang drogen of koken. Dus ik heb persoonlijk weinig op met stromingen die vinden dat we rauw vlees moeten eten. Van rauw vlees houd je maar weinig netto energie over. Wel vind ik dat koken van bijvoorbeeld groenten (denk aan de broccolipap die in het gemiddelde ziekenhuis en bejaardenhuis wordt geserveerd) vaak te ver doorschiet. Daar zouden mensen beter onderwijs in moeten krijgen, ook ten aanzien van verlies van vitaminen door te lang koken.

 

  1. In Afrika schijnt de zon vaak en zit je bovendien dichter bij de zon dan in Nederland. Hoe sta jij tegenover het gebruik van vitamine D in Nederland?

Ik denk dat het gezien de huidige werkdruk die op mensen wordt uitgeoefend voor veel mensen goed zou zijn extra vitamine D te slikken. Maar ik denk niet dat dit de oplossing is. Gezondheid komt voort uit meer zaken dan vitamine D en als ik de werkmentaliteit onder ambitieuze Nederlanders bekijk denk ik wel eens: we zouden ze bijna naar buiten moeten slepen.

 

  1. Foto: eigendom Dr. Remko KuipersJe bent een groot voorstander van het eten van vis, wat vind jij van de verontreiniging van vis? Hoe vaak adviseer jij om vis te eten en welke vis?

Helaas zitten er inderdaad vaak verontreinigingen zoals zware metalen in vissen. In die zin is er ook iets te zeggen tegen het eten van vis. De taak om ervoor te waken dat ook bij veel vis inname er geen toxische grenzen bereikt worden ligt echter wederom bij wetenschappers en politiek. Ik kan dus enkel adviseren vanuit mijn kennis vanuit de vetzuren. Met die kennis zou ik een inname van minimaal 2x per week vette vis, of 3x per week vis aanraden. Gezien de verontreiniging eet ik zelf geen grote roofvissen, dus de vissen bovenin de voedselketen zoals zwaardvis, maar eet ik liever forel en zalm en soms tonijn. Maar ook meerval vind ik bijvoorbeeld erg lekker, en ook dit zijn erg vette vissen. Ik heb overigens de gehele Groninger vismarkt inmiddels geanalyseerd en dan blijkt dat niet alle vette vis evenveel goede omega-3 vetzuren bevat. Analyse van de karpers liet namelijk zien dat deze heel vet zijn, tot wel 10% van hun lichaamsgewicht; maar dat dit bijna allemaal oliezuur (olijfolie) was. Dus zeker met de huidige gewoonte waarbij kweekvis gevoederd wordt met van alles, zegt de vetheid van een vis ook steeds minder. Het zou goed zijn als ook bij vis op een gegeven moment de ingrediënten kwamen te staan…

 

  1. Er lijken twee stromingen te bestaan over de inhoud van het paleodieet, de ene stroming van Cordain gaat uit van een land en steppe omgeving en praat meer over vlees en dan vooral graskoeien, terwijl de andere groep meer uitgaat van de water/land omgeving met meer nadruk op het eten van voedsel uit het water. Wat is jouw mening?

Mijn mening, en ik denk dat ik degene ben geweest die consensus heeft proberen te scheppen tussen deze twee groepen, is inderdaad dat het aquatische (water/landomgeving) systeem belangrijk heeft bijgedragen. Ik denk dat Cordain aardig is bijgedraaid in die richting en dat hij inmiddels ook echt het belang van vis ziet en ook echt onderkent dat dit erbij heeft gehoord. Persoonlijk erger ik me enorm aan de arrogantie van sommige wetenschappers die juist nu het PaleoPrincipe wat aandacht krijgt, gaan emmeren over hun gelijk. Michael Crawford en Loren Cordain, voorlopers van beide stromingen, waren beide enthousiast en hebben beide meegedaan aan een gemeenschappelijke publicatie waarin beide kanten belicht werden. Ik had echter ook een Canadese onderzoeker gevraagd, die ook veel onderzoek doet naar onze aquatische origins. Deze kon niet over zijn eigen arrogantie heenstappen en weigerde mee te doen, omdat het niet precies op zijn manier werd verwoord. Met die arrogante instelling kom je volgens mij geen steek verder en de tweespalt die hij veroorzaakt doet het ook bij het publiek niet goed.

 

  1. Foto: eigendom Dr. Remko KuipersTopsport is waarschijnlijk niet goed. Nooit sporten ook niet. Wat is een zinvol bewegingspatroon op basis van jouw bevindingen in Afrika? (kort en intens, lange duursport sessies, juist alleen maar laag intensief?)

Zoals mijn broertje altijd zegt: te is nooit goed, alleen in Jelte (zo heet hij). Als je Afrikanen bekijkt doen ze alles. Soms kort en intens, dan weer lange duursport, dan weer dagen laag intensief. Ik heb hier geen uitgesproken mening over, maar persoonlijk houd ik van variatie. Ook vanuit de evolutie en de levenswijze van onze voorouders lijkt me dat het meest logisch.

 

  1. We krijgen veel vragen van vegetariërs. Wat is jouw idee over het vegetarisme m.b.t. vetzuren, B12, en vitamine D?

Vegetariërs zijn over het algemeen veel meer en bewuster met hun gezondheid bezig dan anderen. Ik denk echter wel dat ze belangrijke ingrediënten missen door hun beperkte voeding, tenzij ze suppleren natuurlijk. Het is al lang duidelijk dat zelfs vegetariërs  niet goed zijn in maken van EPA, DHA en AA, hoewel beter dan niet-vegetariërs. Ik zou voor mijn kinderen dus niet echt blij zijn als mijn vrouw langdurig vegetarisch was geweest, want de hersenen en het grootste deel van het centrale zenuwstelsel is, na water, toch echt uit deze vetzuren opgebouwd. Het kind maakt tijdens de zwangerschap en de lactatie een enorme hersengroei door en ik vraag me af in hoeverre tekorten tijdens deze periode van ‘windows of opportunity’ nog goedgemaakt kunnen worden, Ik zou het risico niet willen nemen,. Van vitamine B12 weet ik niet genoeg. Vitamine D zit natuurlijk nauwelijks in voedsel, dat komt uit de zon. Ik heb weleens berekend dat voor een adequate inname je daags 6 haringen zou moeten eten… de hoeveelheid zout die je dan binnenkrijgt zou ik als cardioloog is spe echter ook niet willen aanraden…

 

  1. Foto: eigendom Dr. Remko KuipersHeb je een typisch Afrikaans lievelingsgerecht overgehouden aan je periode in Afrika?

Ja, een halve avocado gevuld met gesnipperde rode uitjes, tomaat en een beetje balsamico. Al mag je me voor een traditioneel gekookte tilapia, vers uit het meer, ook wakker maken.

 

  1. Wat vind jij een goed onderwerp voor vervolgonderzoek als het gaat om het paleodieet?

Volgens mij is het allerbelangrijkste onderzoek dat zo snel mogelijk gedaan moet worden het eenvoudigweg doen van een interventie met een Paleo-dieet op lange termijn. De typsiche skeptici die enerzijds steeds roepen dat Kuipers en Muskiet ‘niets van evolutie’  hebben begrepen, maar anderzijds niet toestaan dat wij een onderzoek doen om aan te tonen dat we dat wel doen, zouden dan hun bewijs kunnen krijgen, en wij ook. Ik denk dat dit onderzoek het beter zal doen dan het Mediterrane dieet, wat toch best veel koolhydraten bevat. De tijd zal het leren.

 

Wij als redactie willen Dr. Remko Kuipers hartelijk bedanken voor dit interview.


 

 

Over de auteur
Evert Berkelaar werkt als voedingsdeskundige in zijn eigen praktijk in Zoetermeer. Hij is de oprichter van de Stichting Het PaleoPrincipe en geeft seminars en lezingen over dit onderwerp.
Voor een bezoek aan zijn eigen website, klik hier. Hij heeft ook praktische e-books ontwikkeld.
  Volg @EvertBerkelaar Link met Evert Like Evert's Facebook pagina
paleo_basics_ebook

Reacties

Reageer op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:
Reageer ook op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:

Voor 't eerst hier?

Welkom op deze website. Een site die wel eens heel belangrijk kan zijn voor je gezondheid. Op deze website vind je alles wat je al lang over je gezondheid had moeten weten maar wat bijna niemand je heeft verteld. Wat je moet doen om gezond te blijven of weer te worden, wat gezonde voeding is...

 

 

 

Zoeken

 

Sponsors

Doneren

Heb je iets aan de informatie op deze website gehad? Steun ons zodat we je ook in de toekomst van de Paleo-informatie kunnen voorzien.

Boeken

Alles voor je sport!