Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

Acne


jan 21, 2011  Erik  Algemeen  1 reactie 

Acne is zo'n typische aandoening die voornamelijk voorkomt in de moderne westerse samenleving. Vooral het westerse voedingspatroon blijkt een belangrijke factor te zijn bij het ontstaan van acne. Helaas gaan de meeste dermatologen ervan uit dat acne niets met onze voeding te maken heeft waardoor alleen medicamenteuze therapie overblijft.

 

Dit artikel is gebaseerd op het werk van Loren Cordain. Zijn wetenschappelijke artikelen zijn te downloaden via de website www.thepaleodiet.com. Het Engelstalige boek the Dietary Cure for Acne is ook via deze website te bestellen.


Onderzoeken
De gedachte, die door de meeste artsen wordt gedeeld, dat voeding geen invloed heeft op acne is gebaseerd op twee matige onderzoeken van meer dan 30 jaar oud. Toch weerhoudt dit de 'moderne' geneeskunde er niet van dit dogma vast te houden.

 

Recent bewijs
Acne komt niet voor bij niet westerse culturen (waarvan er nog maar een paar over zijn). De onderzoeksgroep van dr Neil Mann uit Australië heeft in 2005 een onderzoek gedaan naar het effect van het paleodieet op acne en zag zeer goede resultaten. Dus het eten van westerse voeding zou wel eens acne kunnen veroorzaken en het volgen van het Paleodieet geeft herstel.

 

Wat is Acne?
Acne is een probleem dat ontstaat in de talgkliertjes van de huid. Door een versnelde celdeling van de huid, een te lang blijven leven en niet goed loslaten van deze huidcellen ontstaan dikke huidschilfers die de porie van de talgklier kunnen verstoppen. Als de talgklier dan ook teveel talg produceert en er huidbacteriën in gaan groeien is acne een feit.

 

Voeding is verantwoordelijk
Ons huidige voedingspatroon is verantwoordelijk voor bovenstaande mechanismen. Voeding met een hoge glycaemische lading zorgt voor hoge insulinespiegels. Insuline ontregelt via een aantal tussenstapjes de balans tussen celgroei en afsterven van de cellen. Lectines uit granen en peulvruchten zorgen voor het vast blijven plakken van de huidschilfers en bevorderen ontsteking. Teveel geraffineerde plantaardige olie en te weinig vis zorgen voor een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Zuivelproducten geven ook een hoge insulinespiegel. Door meerdere factoren wordt de hoeveelheid beschikbaar zink minder, een belangrijke stof voor een gezonde huid.
Het probleem is dus dat het juist de voor ons meest normale voedingsmiddelen zijn die het ontstaan van acne (en nog veel meer andere problemen) bevorderen.

 

Welke voeding dan?

In het eerste gedeelte van het artikel hebben we laten zien dat er een sterk verband bestaat tussen het westerse voedingspatroon en de huidziekte acne.
Kenmerken van ons westerse voedingspatroon die het ontstaan van acne bevorderen zijn:

  • de grote hoeveelheid vooral geraffineerde koolhydraten
  • lectines aanwezig in granen en peulvruchten
  • gebruik van zuivelproducten
  • en het gebruik van geraffineerde plantaardige oliën met veel linolzuur

 

Glycaemische lading
Veel van onze voeding heeft een hoge glycaemische lading. Dit betekent dat het de bloedsuikerspiegel sterker laat stijgen dan voeding met een lage glycaemische lading. Gevolg is dat het lichaam te veel insuline moet inzetten om de suikerspiegels te reguleren wat kan leiden tot een slechtere reactie op insuline, insuline resistentie genoemd. Als het lichaam slechter reageert op insuline gaat het steeds meer insuline maken om dit te compenseren. Er ontstaat een hyperinsulinaemia (constant verhoogde insulinespiegel). Dit geeft een verhoogde activiteit van het groeihormoon wat leidt tot een verhoogde celdeling. Dit betekent meer huidschilfers die door de aanwezigheid van lectines uit granen en peulvruchten sterker aan elkaar blijven plakken waardoor het haarzakje kan verstoppen. Ook de hoeveelheid vrij testosteron wordt door de aanwezigheid van groeihormoon verhoogd. Dit geeft meer talgproductie, er is dan meer voeding voor bacteriën en meer afvalstoffen die niet weg kunnen door de verstopte porie. Dit betekent ontsteking die nog versterkt wordt door de in de voeding aanwezige linolzuur (omega 6) en het te weinig eten van vis (omega 3).
Onderstaande schema is een samenvatting van bovenstaande beschrijving.

 

plaatje

 

Multifunctioneel probleem
Acne is een multifunctioneel probleem. Meerdere factoren dragen bij aan het ontstaan. Omdat het onze dagelijkse voeding is die verantwoordelijk is voor dit probleem is het nooit opgemerkt dat voeding en acne iets met elkaar te maken hebben.
Als je acne krijgt betekent het dat je niet goed tegen het typisch westerse dieet kunt. Dit betekent ook dat je later wat meer risico loopt op welvaartziektes als je je leefstijl niet verandert.

Tot zover de berichtgeving over acne.


 

 

Over de auteur
Erik Schut heeft zijn eigen praktijk in Tilburg. Hij is de mede-oprichter van de Stichting Het PaleoPrincipe en geeft seminars en lezingen over dit onderwerp.
Voor een bezoek aan de website van zijn praktijk, klik hier.

Reacties

Reageer op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:
Reageer ook op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:

Voor 't eerst hier?

Welkom op deze website. Een site die wel eens heel belangrijk kan zijn voor je gezondheid. Op deze website vind je alles wat je al lang over je gezondheid had moeten weten maar wat bijna niemand je heeft verteld. Wat je moet doen om gezond te blijven of weer te worden, wat gezonde voeding is...

 

 

 

Zoeken

 

Sponsors

Doneren

Heb je iets aan de informatie op deze website gehad? Steun ons zodat we je ook in de toekomst van de Paleo-informatie kunnen voorzien.

Boeken

Alles voor je sport!