Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

Epigenetica


mei 1, 2012  Erik  Algemeen  4 reacties 

Epigenetica; het wetenschappelijke argument voor een gezonde leefstijl.

 

De vraag die ik hier voor u wil beantwoorden is: wat is belangrijker genen of gedrag?

De trouwe lezers en volgelingen van het PaleoPrincipe weten het antwoord op deze vraag allang. Wat ik hier wil uitleggen is waarom en hoe dat zo is.

De wetenschap die hierover gaat heet epigenetica. Het is een relatief nieuwe tak van sport binnen de genetica al is het idee al veel ouder.

 

Epigenetica is de studie van de invloed op de expressie van genen (simpel gezegd, de manier waarop genen aan- en uitgezet worden) door omgevingsfactoren. Er is een constante aanpassing van de genexpressie aan de omgeving. De informatie die uit de omgeving komt kan worden opgeslagen in de eiwitstructuren rondom het gen waardoor er later sneller en beter kan worden gereageerd op de omgevingsinvloeden. De omgeving verandert dus iets.  De veranderingen zijn vaak overerfbaar maar hebben geen invloed op de structuur van het gen zelf. De functie van een gen wordt dus bepaald door vele systemen die rondom het gen werkzaam zijn. Er wordt nu gezien dat het gen wordt omgeven door allerlei eiwitten, methylgroepen en andere chemische verbindingen die de activiteit van het gen beïnvloeden en die veranderen onder invloed van de omgeving.

Wat zo fascinerend is, is dat de veranderingen die plaats vinden onder invloed van de omgeving (dus ook van leefstijl) tot wel 7 generaties invloed blijven uitoefenen.

Ook steeds duidelijker blijkt dat we aan het begin van ons leven veel gevoeliger zijn voor epigenetische veranderingen. Gaat het daar mis dan zullen we later veel meer ons best moeten doen om gezond te blijven of worden.

 

Genen bepalen lang niet alles

Onze gezondheid wordt dus niet alleen bepaald door onze genen. Als je erover gaat nadenken dan zijn genen eigenlijk helemaal niet zo bepalend. In de biologie worden de genen vaak vergeleken met de hersenen. Deze vergelijking klopt niet. Halen we de hersenen uit een dier dan sterft dat onmiddellijk. Halen we het DNA (de genen) uit de cel dan leeft deze cel rustig verder totdat de aanwezige structuren opraken of verslijten en vervangen moeten worden. Dit is de functie van het DNA zorgen voor de structuren. Zonder DNA leeft een cel nog dagen en soms veel langer door.

 

Een vergelijking

Stel we nemen twee zaadjes van dezelfde plant, deze zijn genetisch identiek. De ene geven we aan de buurvrouw die “groene vingers”heeft en de ander hou je zelf, maar jij bent geen ster in het kweken van plantjes. Na een paar maanden staat de plant bij de buren in volle bloei terwijl jou plantje er uitziet als een hopeloos geval. Hetzelfde genetische materiaal in en andere omgeving zorgt voor een totaal andere uitkomst.

 

Dit geld ook voor ons, mensen. Ook wij doen het veel beter in een gezonde omgeving  met gezonde voeding, voldoende rust en zonlicht en met regelmatig bewegen. We weten nu hoe dit werkt, dat ons ongezonde gedrag onze genen via epigenetische processen functioneel verandert. En we weten ook dat dit voor kinderen nog veel belangrijker is dan voor ouderen maar dat toekomstige ouders de gevolgen van hen ongezonde gedrag wel doorgeven aan het nageslacht en dat het wel een paar generaties kan duren voordat dat effect verdwenen is.

 

Wat is gezond gedrag? Op onze website leest u daar alles ( nou ja bijna alles) over.

 

Wilt u meer weten over epigenetica lees dan:

 

  • “De verborgen code” van Peter Spork
  • “Deep nutrition” van Catharine Shanahan
  • “Erfelijkheid 2.0” van Richard C, Francis

 


 

 

Over de auteur
Erik Schut heeft zijn eigen praktijk in Tilburg. Hij is de mede-oprichter van de Stichting Het PaleoPrincipe en geeft seminars en lezingen over dit onderwerp.
Voor een bezoek aan de website van zijn praktijk, klik hier.

Reacties

Reageer op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:
Reageer ook op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:

Voor 't eerst hier?

Welkom op deze website. Een site die wel eens heel belangrijk kan zijn voor je gezondheid. Op deze website vind je alles wat je al lang over je gezondheid had moeten weten maar wat bijna niemand je heeft verteld. Wat je moet doen om gezond te blijven of weer te worden, wat gezonde voeding is...

 

 

 

Zoeken

 

Sponsors

Doneren

Heb je iets aan de informatie op deze website gehad? Steun ons zodat we je ook in de toekomst van de Paleo-informatie kunnen voorzien.

Boeken

Alles voor je sport!