Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

Genoeg vezels zonder graan


feb 8, 2013  Evert  Algemeen  14 reacties 

Genoeg vezels zonder graan

Het weglaten van graan uit je dieet is vaak een onderwerp van gesprek. De voorstanders van graan beweren vaak dat het ze helpt om naar het toilet te gaan, vanwege de vezels. Vrij veel mensen geven aan moeite te hebben met poepen. Dus dat de ontlasting hard is, en dat het ze niet lukt om dagelijks zonder moeite te poepen. Deze groep mensen ziet er vaak tegenop om graan te laten staan, omdat ze dan het idee hebben dat ze dan helemaal niet meer kunnen poepen omdat ze de vezels uit graan gaan missen. Dit argument wil ik in dit artikel graag ontkrachten. Je kunt wel degelijk voldoende vezels binnen krijgen met het paleodieet, of dacht jij dat wij er nu überhaupt waren geweest, wanneer onze voorouders last hadden met poepen omdat ze geen graan aten?

 

Er zitten nauwelijks vezels in je poep

Allereerst is het belangrijk om te zeggen dat meer dan de helft van je ontlasting bestaat uit dode bacteriën en darmcellen. Het is dus niet zo dat vezels het grootste gedeelte van je ontlasting vormen. Dat maakt vezels natuurlijk niet onbelangrijk, maar plaatst het wel even in de goede context.

 

Het advies van het voedingscentrum

Het voedingscentrum adviseert ons om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Op de site van het voedingscentrum is ook te lezen dat de gemiddelde volwassen Nederlander slechts tussen de 18 en 23 gram vezels per dag eet. Slechts een deel van de vezels die we eten komt van graan, want de 7 boterhammen die het voedingscentrum mij adviseert te eten leveren slechts 16,4 gram vezels. Andere voeding, zoals groente en fruit leveren dus de rest van de vezels, en kunnen zorg dragen voor alle vezels binnen het paleodieet.

 

Geen graan, en toch genoeg vezels

Het is niet moeilijk om de vezels die je niet binnen krijgt wanneer je geen brood eet te vervangen door vezels uit Paleo-voedingsmiddelen. Kijk maar eens naar onderstaande tabel.

 

 

 

Eén banaan, een wortel-appel salade en een portie broccoli bij het diner volstaan al om de vezels uit 7 volkoren boterhammen te vervangen. Dat valt dus wel mee! Hieruit zie je al meteen dat graan eigenlijk een slechte bron van vezels is: 573 calorieën brood leveren je slechts 16,4 gram vezels en 342 calorieën groente/fruit leveren je zelfs al 17,6 gram vezels. Feit is wel dat je, zeker met het paleodieet, ruim voldoende groente en fruit moet eten.

 

Graanproducten leveren in werkelijkheid weinig vezels

De tabel hieronder komt uit een wetenschappelijke publicatie van Cordain en laat zien dat graan zeker geen interessante bron is van vezels:

 

 

Deze tabel spreekt denk ik wel voor zichzelf. Ik begrijp werkelijk niet waarom men beweert dat graan een goede bron is van vezels…

 

Vezelrijke Paleo-voedingsmiddelen

Omdat ik gek ben op cijfers geef ik je hieronder nog één tabel met een overzicht van allerlei soorten groente en fruit, verdeeld over porties, en de hoeveelheid vezels die ze leveren. Gebruik deze tabel voor het geval dat je het idee hebt dat iets meer vezels je wel zouden helpen om beter naar het toilet te gaan.

 

 

 

Claims op etiketten

Op de site van het voedingscentrum is te lezen dat er op een etiket mag staan dat iets rijk is aan vezels als het meer dan 6 gram vezels per 100 gram bevat, of 3 gram vezels per 100 kcal. Puur om alle claims op etiketten belachelijk te maken heb ik het in bovenstaande tabel ook even aangegeven wanneer een voedingsmiddel vezelrijk is. Echter, grote kans dat dit niet op het etiket te vinden zal zijn, omdat er meestal geen etiket omheen zit.

 

Conclusie

Je kunt wel degelijk voldoende vezels binnen krijgen wanneer je geen graan eet. Sterker nog, veel van mijn cliënten die eerst maar moeilijk naar het toilet konden gaan, kunnen dit na een de overstap juist wel. Laat dit geen argument zijn voor je om niet over te stappen. Geen excuusjes!

 

Word zo fit als een oermens!

 

Evert

 

 


 

 

Over de auteur
Evert Berkelaar werkt als voedingsdeskundige in zijn eigen praktijk in Zoetermeer. Hij is de oprichter van de Stichting Het PaleoPrincipe en geeft seminars en lezingen over dit onderwerp.
Voor een bezoek aan zijn eigen website, klik hier. Hij heeft ook praktische e-books ontwikkeld.
  Volg @EvertBerkelaar Link met Evert Like Evert's Facebook pagina
paleo_basics_ebook

Reacties

Reageer op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:
Reageer ook op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:

Voor 't eerst hier?

Welkom op deze website. Een site die wel eens heel belangrijk kan zijn voor je gezondheid. Op deze website vind je alles wat je al lang over je gezondheid had moeten weten maar wat bijna niemand je heeft verteld. Wat je moet doen om gezond te blijven of weer te worden, wat gezonde voeding is...

 

 

 

Zoeken

 

Sponsors

Doneren

Heb je iets aan de informatie op deze website gehad? Steun ons zodat we je ook in de toekomst van de Paleo-informatie kunnen voorzien.

Boeken

Alles voor je sport!