Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

Hormonen


mrt 15, 2012  Erik  Algemeen  1 reactie 

Hormonen spelen een grote rol bij het behoudt van onze gezondheid. De meest basale functies zijn zonder hormonen niet mogelijk. Wakker worden, inslapen, energie produceren, groeien, kinderen krijgen, vrolijk zijn, verdrietig zijn, temperatuur reguleren, eten verteren, honger krijgen, we kunnen zelfs niet mee nadenken. Overal zijn hormonen aanwezig en zonder deze chemische boodschappers gebeurd er niets, nada.

 

Hormonen zijn de chemische boodschappers en zorgen samen met de elektromagnetische informatie in het zenuwstelsel voor het vermogen om te detecteren wat er in en om ons gebeurd en vervolgens te zorgen dat we adequaat kunnen reageren.

Hier hebben we meteen de oorzaak van hormonale problemen te pakken. We zijn gemaakt om in een heel andere wereld te leven dan we nu doen. En onze hormonale systemen zijn afgesteld op deze andere leefstijl. Door te leven in onze westerse wereld vragen we veel van onze hormoonsystemen waardoor problemen op de loer liggen.

Voorbeelden zijn problemen met insuline doordat we moeten leven met voedsel dat veel te veel koolhydraten bevat waardoor we veel meer insuline nodig hebben dan oorspronkelijk om de suikerspiegels goed te houden, gevolg overgewicht en diabetes.  Problemen met de schildklier die een centrale rol speelt bij veel processen en die door b.v. gluten en andere stoffen geremd kan worden, gevolg energie gebrek, kouwelijkheid, last van spieren en gewrichten, depressie en veel andere problemen. Ook problemen met de stresshormonen gemaakt in de bijnieren komen veel voor. Door te weinig rust, te veel en vooral langdurige stress raken de bijnieren uitgeput en wij ook. Chronische vermoeidheid, burnout en fibromyalgie zijn klachten die dan kunnen ontstaan.

We zien in de praktijk dat veel klachten veroorzaakt kunnen worden door storingen in de hormonale balans. Probleem is dat alleen als een hormoonproducerend orgaan echt ziek is dit door b.v. bloedonderzoek te zien is. Veel van deze klachten zijn regulier moeilijk te objectiveren.

Om te begrijpen hoe dat kan moeten we kijken hoe hormonen werken en samenwerken met andere systemen.

 

Het zenuwstelsel en hormoonsysteem hebben,zoals we al gezegd hebben, als basis functie het doorgeven van informatie en adequaat reageren.

Als we het zenuwstelsel vergelijken met een telefoon en/of internet, en hormonen met de post dan kunnen we uitleggen waarom de klachten zo moeilijk te onderzoeken zijn.

Er komt een signaal binnen via het zenuwstelsel (zintuigen), dit wordt in de hypothalamus verwerkt en via de hypofyse gaat er een boodschap naar de organen om te reageren.

De boodschap via het zenuwstelsel is te vergelijken met de telefoon en de boodschap naar de organen via een hormoon, met de post.

Probleem is dat op het moment dat het pakje vertrekt er van alles mis kan gaan. De ontvanger kan niet thuis zijn (er zijn geen receptoren) om het pakje te ontvangen. De postbode kan vertraging hebben en het pakje te lang bij zich houden (hormoon binding globulin activiteit), de bus kan beschadigd raken (oxidatie of andere problemen) of het pakje wordt in het distributiecentrum niet goed verwerkt (omzetting van hormonen naar de actieve vorm).

 

Je ziet er kan op veel niveaus iets fout gaan en alleen als de eerste boodschap niet goed verloopt is dat te zien, de andere problemen met receptoren en transport worden niet gezien en het zijn juist deze functies die door een slechte leefstijl gestoord raken.

Alleen door goed na te vragen wat de klachten zijn en soms met (duur) aanvullend onderzoek is het zichtbaar te maken.

 

Gelukkig is de oplossing meestal simpel, al liggen er wat addertjes onder het gras. Gewoon normaal gaan leven, normaal eten, voldoende bewegen en voldoende rust en ontspanning doen wonderen. Het addertje of beter de ratelslang, is het feit dat als er een probleem is ontstaan er meestal niet voldoende energie is om de verandering zonder al te veel klachten door te voeren. Goede begeleiding is dan essentieel.

 

Hoe dat precies in zijn werk gaat en wanneer je moet gaan denken aan hormonale problemen en welke organen hierbij betrokken zijn zullen we komende tijd in een aantal blog’s uitwerken.

 


 

 

Over de auteur
Erik Schut heeft zijn eigen praktijk in Tilburg. Hij is de mede-oprichter van de Stichting Het PaleoPrincipe en geeft seminars en lezingen over dit onderwerp.
Voor een bezoek aan de website van zijn praktijk, klik hier.

Reacties

Reageer op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:
Reageer ook op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:

Voor 't eerst hier?

Welkom op deze website. Een site die wel eens heel belangrijk kan zijn voor je gezondheid. Op deze website vind je alles wat je al lang over je gezondheid had moeten weten maar wat bijna niemand je heeft verteld. Wat je moet doen om gezond te blijven of weer te worden, wat gezonde voeding is...

 

 

 

Zoeken

 

Sponsors

Doneren

Heb je iets aan de informatie op deze website gehad? Steun ons zodat we je ook in de toekomst van de Paleo-informatie kunnen voorzien.

Boeken

Alles voor je sport!