Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

Paleo en kinderen


jan 20, 2011  Evert  Algemeen  5 reacties 

 

Veel mensen vragen mij altijd of ik zelf ook paleo eet, en of ik dat dan alleen doe of samen met mijn gezin. Ik antwoord dan altijd dat ik zoveel mogelijk paleo eet, en mijn gezin ook. Ook mijn kinderen dus.

Mijn jongste dochter moet nog een jaar worden, en behalve borst- en flesvoeding krijgt zij uitsluitend paleo-maaltijden. In deze nieuwsbrief concentreer ik me met name op mijn jongste dochter, omdat mijn oudste dochter (8 jaar) vanzelfsprekend gewoon met ons mee eet. Later zal ik enkele van haar lievelingsrecepten bekendmaken.

Ik besef dat het consultatiebureau andere adviezen geeft. Deze brief is dan ook geen advies maar ik deel met je hoe ik het doe. Dan kun je voor jezelf een eigen besluit nemen.

 

Het begin
Iedereen weet dat borstvoeding het meest ideale is. Dat adviseer ik kinderen dan ook zoveel mogelijk, liefst minimaal 6 maanden lang te gebruiken. Tot mijn verbazing merkte ik dat met name andere mensen het op een gegeven moment belangrijk of gezellig vinden om mijn baby vast voedsel zoals een fruithapje te geven. De eerste prikkels hiervoor kwamen dus eigenlijk van andere mensen die bijna aandrongen om ons kind van alles en nog wat te laten proeven.

 

Vanaf wanneer geef je bijvoeding?
Ik heb dus vaak moeten zeggen dat ik persoonlijk het onlogisch vind om een kind vast voedsel te geven zolang het nog geen tanden heeft. Alhoewel ik hiervoor nog geen hard wetenschappelijk bewijs heb gevonden ga ik ervan uit dat een kind pas tanden krijgt wanneer de darm rijp is om met vaste voeding om te kunnen gaan. Alle ouders zullen overigens beamen dat een kind dat tanden krijgt ook vaak tijdelijk een andere stoelgang heeft (diarree). Kennelijk gaat het krijgen van tanden gepaard met een verandering in de darm. Zodoende gaf ik mijn dochter pas voor het eerst bijvoeding toen zij haar eerste twee tandjes kreeg.

 

Wat geef je dan?
Er zijn verschillende soorten kant en klare fruit- en groenten hapjes verkrijgbaar. Omdat dit meestal in potjes zit wordt het in de volksmond geregeld simpelweg een ‘potje’ genoemd. In verreweg de meeste van deze potjes zit behalve fruit ook rijst of graan verwerkt. Nadat ik veel babyvoeding vergeleken had heb ik als eerste de biologische fruithapjes van Biobim gekocht. Op de verpakking staat vanaf 4 maanden maar ik gaf deze dus later. Behalve dat deze potjes waren gemaakt van biologisch fruit zat er ook nog eens niets anders in (geen rijst of graan etc).

 

Zelf maken
Toen we een aantal lege potjes hadden hebben we deze uitgekookt en met ons zelf gemaakte fruit gevuld. Verderop in deze nieuwsbrief kun je lezen hoe we deze potjes maken. Mijn dochter vindt ze erg lekker!

 

Afwisseling
Misschien ben ik te voorzichtig geweest, maar in het begin gaven wij onze dochter een week lang dezelfde combinatie fruit (appel en peer). Als dit na een week nog steeds goed ging dan introduceerde we een andere combinatie. Zo heeft ze geleidelijk aan een breder scala aan fruit en groenten leren eten, en heeft haar darm hier zonder problemen aan kunnen wennen.

 

Voorkauwen
In de derde wereld beschikt men niet over een blender of staafmixer en daar kauwen moeders het vaste voedsel in het begin vaak voor. Bij ons is dit niet populair, maar hoogstwaarschijnlijk hebben onze voorouders dit ook gedaan. Er zit een belangrijk voordeel aan vast, namelijk dat de spijsverteringsenzymen in de mond van de moeder al vast wat voorwerk doen om het voedsel makkelijker verteerbaar te maken voor de baby. In plaats van voorkauwen kunnen wij in het Westen natuurlijk wel de groenten en het fruit voorkoken om de vertering iets makkelijker te maken. Hoe wij dit gedaan hebben is terug te vinden bij de recepten.

 

Recepten:
Hieronder staan een paar links naar recepten. Vanzelfsprekend kun je dezelfde methode ook gebruiken met andere soorten fruit en groenten.
- Appel en peer fruithap
- Bietjes, appel en eventueel kip
- Worteltjes, appel en pompoen

Als je in één keer een grotere hoeveelheid maakt kun je dit natuurlijk bewaren. Wij doen dit zo: we koken de gekochte potjes met babyvoeding, en de bijbehorende deksels, goed uit. Deze vullen we dan tot 1 cm onder de rand met de zojuist gemaakte babyvoeding. Deksel erop en rustig laten afkoelen. Wanneer het is afgekoeld soppen we de potjes in de vriezer.

’s Morgens halen we dan een fruit en een groentenpotje uit de vriezer en laten het rustig ontdooien. De groenten warmen we au bain Marie op in de flessenwarmer of een pannetje.

Je kunt het ook in plastic bekertjes invriezen.

 

 


 

 

Over de auteur
Evert Berkelaar werkt als voedingsdeskundige in zijn eigen praktijk in Zoetermeer. Hij is de oprichter van de Stichting Het PaleoPrincipe en geeft seminars en lezingen over dit onderwerp.
Voor een bezoek aan zijn eigen website, klik hier. Hij heeft ook praktische e-books ontwikkeld.
  Volg @EvertBerkelaar Link met Evert Like Evert's Facebook pagina
paleo_basics_ebook

Reacties

Reageer op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:
Reageer ook op dit artikel
Voeg een beoordeling toe voor deze reactie

We zullen je emailadres niet publiceren of misbruiken!

Naam:
Email:
Bericht:

Voor 't eerst hier?

Welkom op deze website. Een site die wel eens heel belangrijk kan zijn voor je gezondheid. Op deze website vind je alles wat je al lang over je gezondheid had moeten weten maar wat bijna niemand je heeft verteld. Wat je moet doen om gezond te blijven of weer te worden, wat gezonde voeding is...

 

 

 

Zoeken

 

Sponsors

Doneren

Heb je iets aan de informatie op deze website gehad? Steun ons zodat we je ook in de toekomst van de Paleo-informatie kunnen voorzien.

Boeken

Alles voor je sport!