Wil je updates in je mailbox?:

Een service van FeedBurner

Algemene inleiding over het Paleodieet

Het Paleodieet is het voedingspatroon van de jager-verzamelaar, de oermens, de caveman. De voeding van onze voorouders, de voeding die ervoor zorgde dat deze gezond en fit waren, de voeding waaraan we ons in de loop van de evolutie hebben aangepast. Deze voeding bestond voor een groot deel uit dierlijke eiwitten en vetten, groente, fruit, eieren, noten en honing. Geen suikers, geen granen geen brood geen melk, kaas en geen frietjes etc.
Het bevat wat meer eiwit en vet en minder (geraffineerde) koolhydraten, er zitten veel micronutriënten (mineralen, vitamines, enzymen etc) in, weinig zout, veel meer gezonde vetzuren, het zorgt voor een goede zuurgraad, bevat minder storende antinutriënten en minder vreemde onnatuurlijke toevoegingen. Het is lekker en heel gezond. Voor details lees onderstaande artikel.

Wat zullen we eten? Hoe lang is het geleden dat deze vraag voor het eerst gesteld is? Hoe lang is het geleden dat we voor het eerst konden kiezen uit meerdere mogelijkheden? Veel vaker zal de vraag zijn geweest: “is er eten?”


Wat is gezonde voeding? Ook al zo’n rare vraag. Door schade en schande wijs geworden wisten we wat eetbaar en niet eetbaar was. Er waren geen 200 verschillende diëten, geen diëtisten met rare praatjes, geen voedingsadviseurs en al helemaal geen universiteiten. Er was gewoon voedsel en je moest blij zijn als je te eten had.


Onze voeding en voedingsgewoontes zijn in korte tijd sterk veranderd. Tot zo’n 10.000 jaar geleden aten we puur uit de natuur. Het was een voedingspatroon waaraan we ons uitstekend hadden aangepast. Het bestond uit vlees, vis, insecten en schelp- en schaaldieren, groente, fruit, noten, eieren en af en toe honing. En allemaal niet gekweekt en gemanipuleerd. Onze voorouders waren sterk en gezond en als ze de geboorte en eerste levensjaren overleefden, hadden ze een hoge levensverwachting. Ze zijn te vergelijken met de nu nog levende jager-verzamelaars en natuurvolkeren.


10.000 jaar geleden was er de landbouwrevolutie die ook wel de paleolithische revolutie wordt genoemd. Van een semi-nomadisch jager-verzamelaar bestaan ging de mens over op de landbouw. Jared Diamond, de bekende auteur van “Zwaarden, paarden en ziektekiemen”en “Ondergang”, noemt het de grootste vergissing van de mensheid (link naar artikel). Het voedselaanbod en ons bewegingspatroon veranderde sterk. Er was dan weliswaar een constanter voedingsaanbod, de kwaliteit werd beduidend minder. Gevolg: een dramatische achteruitgang van onze gezondheid. Antropologen kunnen met het blote oog zien of een skelet afkomstig is van een landbouwer of jager-verzamelaar. Dat van een landbouwer vertoont zichtbare sporen van slijtage en botontkalking.
Ook de leefomgeving veranderde, we gingen met grotere groepen bij elkaar wonen in steden waar het risico van besmettelijke ziekten dramatisch toenam, iets wat bij natuurvolkeren veel minder het geval was.
Door de industriële revolutie veranderde er nog meer. Voeding werd nu ook steeds meer industrieel bewerkt en de hoeveelheid echt natuurlijk voedsel nam af, de toename van suiker en andere geraffineerde koolhydraten en vetten nam toe, er worden veel chemische stoffen aan de voeding toegevoegd en ons leven werd steeds statischer.
De beeldbuisrevolutie is de dolksteek in onze rug, we hoeven onze stoel niet meer te verlaten. We staren een groot deel van de dag naar een beeldscherm en zelfs onze boodschappen doen we via een webwinkel.


Onze genen snappen ons gedrag niet
We zijn steeds verder af komen te staan van het leven waarvoor we genetisch aangepast zijn. Ons lijf is gemaakt om in de natuur naar voeding te zoeken en niet om achter de computer de boodschappen bij de thuisbreng service van de supermarkt te bestellen. Onze voeding bestaat nu grotendeels uit door de mens gefabriceerd spul dat bij lange na niet lijkt op het voedsel dat uit de natuur komt. En dan hebben we het nog niet over de stress van de huidige mens die over heel andere zaken gaat dan waar het voor bedoeld is. Psychosociale stressoren waren vroeger veel minder groot, deze duren vaak erg lang zijn moeilijk op te lossen en maken ons ziek.
Gevolg: ons lijf snapt er niets meer van, we krijgen ziekten die natuurvolkeren en jager-verzamelaars niet hebben, we worden steeds vroeger chronisch ziek, zijn veel te zwaar, zijn altijd moe, lijden aan een collectieve depressie, de gezondheidszorg dreigt onbetaalbaar te worden en wat doen we eraan, ja wat doe we er aan. Van de overheid valt niet veel te verwachten. Alles wat in de gezondheidszorg een beetje op preventie lijkt wordt wegbezuinigd. We zullen het zelf moeten opknappen.
 
Hoe ziet het paleodieet eruit?
Het dieet of voedingspatroon, dat het beste bij de mens past is het dieet waaraan we ons 200.000 jaar geleden hebben aangepast. Het is een dieet bestaande uit vlees van dieren die in de natuur leven, vis die niet gekweekt is, insecten, eieren, noten, groenten en fruit. Dit dieet is beschreven en onderzocht door Loren Cordain. De term Paleodieet is door zijn wetenschappelijke werk bekend geworden. Bijzonder is dat zijn boek The Paleo Diet uit 2002 steeds beter verkoopt en nu een van de best verkochte dieetboeken in Amerika is. Dus het is geen hype, maar een voedingspatroon dat voor veel mensen werkt. Je wordt fitter, slanker, gezonder, en hebt veel minder risico op het krijgen van de typische westerse welvaartsziekten. Het lijkt zelfs in staat om gezondheidsproblemen zoals beginnende diabetes, acne, hoge bloeddruk, auto-immuunziekten en nog veel meer te beïnvloeden.
Hoe moeten we deze kennis, dat het dieet van de jager verzamelaar veel gezonder is, nu gaan toepassen in de 21e eeuw?